Följ med på resan! Nygård Anno 1846

Här står huset i Vissberga, utanför Hallsberg 2005. Vi skulle precis börja plocka ner huset.

Huset var bebott av två systrar ända fram till 1965, därefter var det sommarstuga i några år. Huset stod öde i ca 30 år, ca: 1974-2005

Innan huset plockades ner mättes huset med laser, för att kunna bygga upp det med samma lutning på den nya platsen.

På Vinön förbereds för att gjuta husgrunderna.

Sommaren 2005.
Vi gjöt med K40 för att minimera risken för markfukt.

Efter att plattan har legat och torkat under sommaren och hela huset blivit fraktat i lastbilar till Vinön så började vi bygga upp huset. Under hösten stod huset klart, utan tak.
Bild 1. Stockarna märks upp, varje stock får en siffra och varje hörn i hela huset får varsin bokstav.

Bild 2 och 3. Lin läggs mellan varje stock som isolering.

Bild 5. Dymlingar slås genom stockarna med en slägga.

6. Huset fick stå ett helt år med presenning för att sätta sig. Hösten 2005 till hösten 2006. Här på husets norra sida kommer huset byggas ut.

Lite mer än ett år senare lades äntligen taktegel på huset och under sommaren 2007 kunde bygget av huset fortsätta vi isolerade 5cm utanför timret och 5 cm innanför. Vi valde att bygga ut huset bakåt, för att inte störa den gamla gårdsbilden. I utbygget är det planerat för att installera vatten. På nedervåningen, en tvättstuga och grovköksingång och en trappa upp, ett badrum. högst upp, ett mysigt krypin för tv-kvällar.

14. Skorstenen muras upp från betongplattan som är förstärkt i mitten för att klara tyngden som blir av skorstenen och kaminerna på nedervåningen och övervåningen. På bilden ser vi passagen från vardagsrummet bort mot köket. Dörröppningarna på vänster sida är in till hallen på husets norra sida, efter det kommer skafferiet, sist längst bort är öppningen där trappan går upp mot övervåningen.
15. Skorsten fortsätter upp mot övervåningen. Här är vardagsrummet under sovrummet.

Bild nummer 16 och 17 visar utbygget där vi valde att lägga toalett och tvättstuga på nedervåningen och badrum på övervåningen. Anledningen är att vi på så sätt har alla vattenledningar utanför den stockstomme som bär huset. Här ser vi de sladdar och rör som leds under badrummets golv.

Rummen börjar så sakteligen att ta form. 18. på övervåningen, sovrum. 19. Köket på nedervåningen. 20. vardagsrummet, intill köket på nedervåningen.

21-23 Vi gör ytterligare ett litet utbygge intill det andra utbygget, här kommer vi att ha grovingången på baksidan.

Bild 24-26 Mitt under husbygget så får vi ett bra pris för det huset som vi bodde i innan. Det blir bråttom och vi kommer på att vi kan bygga garaget och bo i det fram tills huset blir färdigt. Vi ritar huset och beställer ett timmerhus från Lockenkil, där dom bygger upp huset. Sedan plockas det ner och fraktas till Vinön. Detta byggs upp efter samma princip som huvudbyggnaden. Och fram på höstkanten så kunde vi flytta in i garaget.

Vi ska hålla ett strukturerat arbetssätt, uppifrån och ner. Alltså rummen högst upp i huset blir färdiga först. Detta är dels beroende av att det aldrig har funnits något innergolv i rummet ovanför. Det fanns bara ett innertak, detta virke använde vi som golv. Från sovrummet ska det gå en trappa upp till ett litet loft som vi senare kommer att kalla för TV-loft. Utanför vårat sovrum finns en liten hall därifrån finns en trappa som leder upp till ett annat litet vindsrum.

Bild 27-28 Spisen i köket muras upp, var förstås tvungna att slå sönder den gamla, men vi sparade alla de gamla detaljer som fanns. Eftersom att vi har vänt huset åt andra hållet och bygger in en punschveranda så ser köket annorlunda ut än innan.

Bild 29 Här se man skorstenen på andra våningen, det rummet som blir vårat sovrum, i hålet till vänster om skorstenen så ser man in i det östra vindsrummet.